keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kalan makua kakussa


Kalakakku pääsi jatkoon viime joululta. Ei sentään se sama kakku, vaikka sekin olisi mahdollista. Resepti oli nimittäin kovin kookas yhden perheen tarpeisiin ja tänä vuonna kokeillaan säädyllisempää kokoa ja hieman alkuperäistä reseptiä tuunaten.

Meillä asuu yksi hupsu lapsi, joka ei ole oikein koskaan tajunnut kalan päälle. Totaalikieltäytyjä hän ei ole ollut ja esim. lohikeittonsa on syönyt kalastellen kattilasta perunat ja porkkanat, lientä kehunut hyvänmakuiseksi. Joulupöytään hamusin siksi oikeiden kalojen lisäksi jotain kalanmakuista huijausta ja tämä Maku-lehdestä löytämäni lohikakku oli tarkoitukseen hyvä löytö. Tarinalla on onnellinen loppu: tuo hupsu on vuoden aikana alkanut vihdoin syömään kalaa ihan kalana, mutta yleisön pyynnöstä lohikakkua tarjoillaan tänäkin jouluna.



Sen hupsun lapsen hupsu tonttu.

Lohi-juusto-kakku 

saaristolaisleipäviipaleita tms. tummaa vuokaleipäviipaleita

TÄYTE

2 kpl      liivatelehtiä
150 g      kylmäsavukirjolohta
pieni      punasipuli
½ nippu    tilliä
1,25 dl    vaahtoutuvaa kasvirasvasekoitetta 15% (esim. Vispi)
200 g      tuorejuustoa (maustamatonta tai esim. ruohosipuli)
2 rkl      sitruunamehua
           mustapippuria

Koristeluun mielitekojen ja tarjonnan mukaan vaikka tilliä, punasipulisilppua, kylmäsavulohisiivuja, mätiä, kurkkukoristeita tms.

1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka tuorekelmulla siten, että kelmua jää reippaasti kaikkien reunojen yli. (Jos omistat pienen irtopohjavuoan, käytä sitä: pohjalle leivät ja täyte päälle.)

2. Leikkaa leipä noin 1 cm viipaleiksi.

3. Silppua sipuli hienoksi silpuksi, hienonna tilli ja kuutioi lohi.

4. Vaahdota kermaa kevyesti, lisää tuorejuusto ja vaahdota vielä tasaiseksi. Lisää sipulisilppu, tilli ja lohi.

5. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min. Kuumenna sitruunamehutilkka kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä kylmä vesi ja sekoita kiehuvaan sitruunamehuun. Kaada seos samalla sekoittaen lohi-juusto-seokseen ja mausta mustapippurilla.

6. Kaada täyte vuokaan, pyydä apukokkia pitämään kiinni kelmun reunoista. Sovittele leipäpaloja täytteen päälle, leikkaa tarvittaessa sopivan kokoisiksi ja kokoa palapeli siten, että lohitäyte peittyy leivällä.

7. Laita kaakku jääkaappiin, anna hyytyä ja maustua seuraavaan päivään. Kakun hyydyttyä esim. 12 tunnin jälkeen, kumoa se varovasti tarjoiluvadille ja koristele mielen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti